Bliv en digital Ninja
Kontakt: mail@digital-identitet.dk eller 22 66 99 32
Pernille Tranberg (se bio nedenfor) tilbyder kurser i at få styr på sine data og sin digitale identitet, i dataforståelse og digitalt selvforsvar. Tidspunkt, længde og pris tilpasses skolernes behov. I september 2023 kom der 4 nye gratis kurser op gennem Åben Skole i Københavns Kommune (af minimum 2 lektioner). Hvis du er hurtig og kan samle 4 klasser fra udskolingen i en kommune, der kan modtage åben skole kurser i København, så skyld dig at skrive eller ringe til mig.
Her en beskrivelse af undervisningen:
De skal spille Datafisk, et analogt kortspil, udviklet til udskolingselever, som jeg har erfaring med fra samarbejde m CfU. De spiller om forskellige typer persondata og det engagerer dem. Derpå korte talks om datas rolle i samfundet, for virksomheder, organisationer og dem selv. På godt og på ondt. Disse talks forklarer også om algoritmer, profilering og kunstig intelligens og er krydret med sjove videoer og etiske dilemmaer. De får øvelser, hvor de kan ændre indstillingerne på deres smartphones og værktøjer, der giver privatliv og sikkerhed.
De bliver kritiske, digitalt dannede brugere, der kan gøre noget for at kontrollere deres data og fodspor, som er afgørende for deres fremtid. De forstår, hvad GDPR giver dem af rettigheder, og hvordan de aktivt kan bruge deres egne data.
De får forståelse for, hvad det vil sige at være et offentligt menneske, hvad kulturforskelle på det globale net betyder, og hvordan de sætter grænser for, hvad de deler om sig selv og i et fælleskab som på fx TikTok. Vi kigger selvfølgelig også på generative AI værktøjer som ChatGPT og SkoleGPT.
Alle elever vil få en digital eller fysisk version af den lille gule bog, Digitalt Selvforsvar
Her er nogle reaktioner på tidligere skoleforedrag:
Skoleleder-reaktion:
“Mange tak for et super oplæg. Det var super informativt og super relevant. Et oplæg som udmærket kunne være tilbagevendende med fx to års mellemrum. Det gav mange aha oplevelser. Jeg tror de fleste godt ved, at vi er sårbare på nettet i hvor stor grad der er tale om, og omfanget af muligheder. Du havde nogle rigtig gode eksempler på, hvorfor man skal være kritisk med det man siger og gør “offentligt” på nettet. På elevernes småsnak, og, ikke mindst, rungende tavshed specielt i anden halvdel, virkelig fik sat noget refleksion i gang.”
Lærerreaktion:
“Meget oplysende og særdeles relevant og informativt foredrag, der gav både elever og lærere stof til eftertanke og videre arbejde med anvendelsen af de sociale medier. Udsagn fra tilhørere: ” Jeg vil give hæftet til min mor – hun og jeg kan begge have brug for det.” og “Det anede jeg ikke! Jeg tror, jeg lukker min facebookprofil!” og ” Nu er jeg meget klogere.”
Forældrereaktion:
“Hej Pernille. Min søn kom hjem fra skole i dag og fortalte ret begejstret (af en 14-årig) om et foredrag om digital sikkerhed på hans skole, Sankt Annæ Skole på Amager. Det var “klart det bedste på erhvervsdagen”, sagde han og senere kom han med en lille folder, som jeg læste dit navn på. Så du har gjort et rigtig godt indtryk.”
Reaktion fra en helt udefra:
Hej Pernille.
Jeg har læst din lille gule bog ‘Digitalt selvforsvar’, og jeg synes, den er absolut fremragende. Fedt at niveauet er så højt, og at det ikke bare er den sædvanlige sang om ikke at klikke på link i mystiske mail etc.
Jeg vil gerne vise den til vores Driftsboard – er det muligt at download bogen?
Tak fo en god bog
BIO
Pernille Tranberg har i 6 år undervist folkeskolerelever 5-9. klasser via støtte fra Lærerstandens Brandforsikring. Dertil tre års undervisningsforløb for folkeskolelærere – train the trainer i samarbejder med CfU – også støttet af LB. Se mere her: dataforståelse.dk. Har haft flere forløb om digitalt selvforsvar via KBH Kommunes Åben Skole også.
Hun er dataetisk rådgiver og holder foredrag om og underviser i datademokrati, dataetik, dataforståelse og etisk ansvarlig brug af persondata for individer (helst teenagere), virksomheder, organisationer og myndigheder.
Hun er medstifter af den europæiske tænkehandletank DataEthics.eu, der fremmer etisk ansvarlig brug af persondata og har udviklet
Pernille er journalist og har tidligere arbejdet for Berlingske Media, været chefredaktør for Tænk og reporter på Politiken og er uddannet journalist i Århus og på Columbia University i New York.
Hun er forfatter til syv bøger, de seneste er Datademokrati og individuel datakontrol (2021), Dataetik – den nye konkurrencefordel (2016), som er udkommet på dansk og engelsk samt Fake It (2012) om big data og digitalt selvforsvar, der udkom på dansk, engelsk, finsk og tysk.
Kontakt: mail@digital-identitet.dk – tlf 22 66 99 32