DATAFORSTÅELSE, DIGITALT MEDBORGERSKAB & DIGITALT SELVFORSVAR
Kontakt os her: mail@digital-identitet.dk eller 22 66 99 32
Luise Søe og Pernille Tranberg (se bios nedenfor) tilbyder kurser i at få styr på sine data og sin digitale identitet, i dataforståelse og digitalt selvforsvar. Tidspunkt, længde og pris tilpasses skolernes behov. I januar 2020 kom der 5 nye gratis kurser op gennem Åben Skole i Københavns Kommune. De er desværre udsolgt og der er venteliste. Ring og få en god pris.
Kurset indholder følgende:
- Hvad vil de sige at være et offentligt menneske, hvornår kan det være godt med et privatliv, hvad kan det have af konsekvenser ikke at have styr på sine data?
- Hvad er smart at dele og hvad bør du overveje ikke at dele?
- Hvorfor og hvordan skal du tænke på dit digitale omdømme både i forhold til tone og adfærd og ikke mindst i forhold til mobning og chikane?
- Hvad er forskellen på digital og analog kommunikation, og hvorfor er grænserne forskellige?
- Hvordan kan falske nyheder, propaganda og misbrug af persondata manipulere os
- Hvad er digital stalking, og hvor nemt er det at finde ud af detaljer om andre?
- Hvad er gode og dårlige cookies – og hvordan blokerer du effektivt for dem?
- Hvilke andre digitale fodspor sætter du, og hvad kan du ellers gøre for at styre din digitale identitet og få kontrol over dine data?
- Hvilke rettigheder har du med GDPR og hvad kan du helt konkret bruge dem til?
- Hvilke andre it-sikkerhedsmæssige tiltag er vigtige?
- Og hvad med ens mobile indstillinger. Hvem har adgang til din lokation, mikrofon, kontakter, fotos etc?
- Hvorfor kan du ikke bare kopiere andres ‘værker’ – medmindre der er givet tilladelse til det på forhånd via Creative Commons. Hvordan finder du materiale, du kan bruge uden ophavsret?
- Dataforståelse. Hvilken roller spiller (person)data her i begyndelsen af den nye datatidsalder. Hvad er data og hvordan bruges det på godt og på ondt?
- Dataetik. Hvad er algoritmer og profilering og prediktion, og hvordan kan det bruges godt (fx forudsige sjældne sygdomme) og skidt (fx diskriminere på priser eller hudfarve) for dig?
- Din opmærksomhed er mange virksomheders forretningsmodel. Hvordan?
- Hvad er shitstorme og viralitet – fordele og ulemper?
- Og hvad med kultursammenstød og -fællesskaber? Hvordan bør vi alle tænke og agere som dygtige etisk handlende medborger, som både er super kildekritisk og tager ansvar for det, de offentliggør. Vinklen
Pernille Tranberg har i de seneste tre år undervist på 60 folkeskoler overfor elever i 5-9. klasser og i snit 150-300 ad gangen – finansieret af Lærerstandens Brandforsikring (LB). Hun stoppede med disse foredrag i foråret 2019, da LB i stedet har bedt hende udvikle og gennemføre et forløb for skolelærere – train-the-trainer – i 2019-2020.
Her er nogle reaktioner på skoleforedragene:
Skoleleder-reaktion:
“Mange tak for et super oplæg. Det var super informativt og super relevant. Et oplæg som udmærket kunne være tilbagevendende med fx to års mellemrum. Det gav mange aha oplevelser. Jeg tror de fleste godt ved, at vi er sårbare på nettet i hvor stor grad der er tale om, og omfanget af muligheder. Du havde nogle rigtig gode eksempler på, hvorfor man skal være kritisk med det man siger og gør “offentligt” på nettet. På elevernes småsnak, og, ikke mindst, rungende tavshed specielt i anden halvdel, virkelig fik sat noget refleksion i gang.”
Lærerreaktion:
“Meget oplysende og særdeles relevant og informativt foredrag, der gav både elever og lærere stof til eftertanke og videre arbejde med anvendelsen af de sociale medier. Udsagn fra tilhørere: ” Jeg vil give hæftet til min mor – hun og jeg kan begge have brug for det.” og “Det anede jeg ikke! Jeg tror, jeg lukker min facebookprofil!” og ” Nu er jeg meget klogere.”
Forældrereaktion:
“Hej Pernille. Min søn kom hjem fra skole i dag og fortalte ret begejstret (af en 14-årig) om et foredrag om digital sikkerhed på hans skole, Sankt Annæ Skole på Amager. Det var “klart det bedste på erhvervsdagen”, sagde han og senere kom han med en lille folder, som jeg læste dit navn på. Så du har gjort et rigtig godt indtryk.”
Reaktion fra en helt udefra:
Hej Pernille.
Jeg har læst din lille gule bog ‘Digitalt selvforsvar’, og jeg synes, den er absolut fremragende. Fedt at niveauet er så højt, og at det ikke bare er den sædvanlige sang om ikke at klikke på link i mystiske mail etc.
Jeg vil gerne vise den til vores Driftsboard – er det muligt at download bogen?
Tak fo en god bog 🙂
BIOs
Luise Søe, er cand.it med en baggrund som IT-projektleder og Servicechef. Har arbejdet på Børne & Ungeområdet med implementering af SkoleIntra og administrative systemer. Kender de københavnske skoler og den skolepolitiske agenda qua hendes tidligere involvering i Skole & Forældre Kbh., samt lokaludvalg. Er en skarp facilitator og underviser, der forstår brugen af IT fra et Unge-, Forældre-, Leverandør- og Kundeperspektiv. Er medinddragende og skaber den ønskede digitale dannelse hos kursisterne.
Pernille Tranberg er dataetisk rådgiver og holder foredrag om og underviser i datademokrati, dataetik, dataforståelse og etisk ansvarlig brug af persondata for individer (helst teenagere), virksomheder, organisationer og myndigheder. Hun er medstifter af den europæiske tænkehandletank DataEthics.eu, der fremmer etisk ansvarlig brug af persondata og har udviklet Hun er journalist og har tidligere arbejdet for Berlingske Media, været chefredaktør for Tænk og reporter på Politiken og er uddannet journalist i Århus og på Columbia University i New York. Hun er forfatter til syv bøger, den seneste er Dataetik – den nye konkurrencefordel (2016), som er udkommet på dansk og engelsk samt Fake It (2012) om big data og digitalt selvforsvar, der udkom på dansk, engelsk, finsk og tysk.
Kontakt os på mail@digital-identitet.dk – tlf 22 66 99 32